Deze CB-NL browser vereist een moderne webbrowser. Hij is getest op IE 9 en hoger, Firefox, Chrome, en Safari.
De viewer is niet geschikt voor smartphones of kleine tablets.
De CB-NL viewer biedt een weergave van de concepten met hun supertypen en subtypen (ontologie), die in de OWL bron zijn vastgelegd. Meer informatie is te vinden op de (gesloten) wiki. De OWL bron bevat de authentieke gegevens. De OWL RDF file kunt u hier opvragen. Een andere manier om de CB-NL ontologie te benaderen is via het sparql endpoint "http://sparql.cbnl.org/rdf4j-server/repositories/CBNL". Er is ook een app die gebruik maakt van het sparql endpoint. Deze kunt u hier opvragen. Op basis van dit endpoint is als voorbeeld een andere presentatie van de data gemaakt. Deze is hier te vinden.
Door een begrip in te typen in de zoekregel, krijgt u een lijst met concepten die aan de zoekterm voldoen. Daarbij kan het teken * , als joker worden ingezet. Door op een van de concepten in de lijst te klikken, komt alle informatie beschikbaar van dat concept. In de kolom links op de pagina verschijnt een lijst met alle subtypen van het betreffende concept en het supertype waaraan het concept is gerelateerd. Als u vervolgens op het tabblad ‘Grafisch’ klikt, verschijnt er een mindmap van het concept met supertypen en subtypen. Onder het tabblad ‘Overerfd’ verschijnt alle informatie over de relaties en de discriminerende eigenschappen die zijn overgeërfd van de bovengelegen concepten (supertypen).
U kunt op alle concepten reageren d.m.v. een commentaarformulier, dat is op te roepen via de groene knop ‘Reacties’ welke op de informatiepagina van een concept verschijnt. Het team reageert zo nodig via de CB-NL browser en/of persoonlijke e-mail.
Uw technische vragen / reacties zijn welkom: helpdesk@bimloket.nl.
Voor meer algemene informatie, zie de CB-NL site.
Onder de knop ‘Over deze versie’ vind u informatie over de status van de versie en de wijzigingen die zijn aangebracht t.o.v. vorige versies. Onder de knop ‘Over de mappings’ wordt een toelichting gegeven over de status van de mappings en de verantwoordelijkheden ten aanzien van een bepaalde mapping.
Wat is veranderd in versie 2.1 van 2019/06/01
Diverse kleine onvolkomenheden en fouten zijn gewijzigd. Tevens is de mapping naar de objecten GWSW aangevuld en van de nieuwe URI’s voorzien.
Wat is veranderd in versie 2.0 van 2018/01/01
CB-NL is vernieuwd. Wat je daarvan ziet is dat er omschrijvingen staan vermeld bij de concepten. Het voordeel hiervan is dat je beter kunt begrijpen wat wordt bedoeld met een bepaald concept. We hebben deze wijziging doorgevoerd op verzoek van veel mensen betrokken bij CB-NL en BIM-loket, die de discriminerende eigenschappen te ontoegankelijk vonden. Een andere zichtbare wijziging is de URI (referentie) van elk concept. De naam van het concept staat daar niet meer in, in plaats daarvan staat nu een code (bv Brug: http://ont.cbnl.org/cb/def/CB01341). Het voordeel hiervan is, dat bij wijzigingen in de naam de referentie hetzelfde blijft. Dit konden we nu doen omdat nu omschrijvingen van de concepten beschikbaar zijn. De onzichtbare veranderingen zitten vooral in de IT-structuur (OWL/RDF) van CB-NL. De inhoud is nu modulair opgebouwd, zodanig dat de onderdelen onafhankelijk van elkaar bruikbaar zijn. Zo kun je bijvoorbeeld de concepten gebruiken, zonder de discriminerende eigenschappen en als je wilt zonder de taxonomie. Ook de mappings met andere standaarden zijn als afzonderlijke onderdelen te gebruiken, evenals de verschillende versies en de Engelse vertalingen. Elk onderdeel wordt een ‘graph’ genoemd. Via een aparte sparql-omgeving van CB-NL zijn al deze onderdelen op te halen via: http://sparql.cbnl.org Deze omgeving is als extra toegang tot CB-NL gemaakt voor informatiemanagers en dataspecialisten die met deze modellen aan de gang willen gaan in hun eigen organisatie. De omgeving is nog niet erg ‘mooi’ ingericht, vanwege krappe financiële middelen, maar biedt wel de nodige basisfuncties. In de markt is ook nog maar beperkt software beschikbaar voor een gebruiksvriendelijke omgeving. Zodra er financiering voor kan worden gevonden, willen we deze verder ontwikkelen. We hopen hiermee de toegankelijkheid te verbeteren en de toepassing van CB-NL te stimuleren.
Wat is veranderd in versie 1.2 van 2017/04/01
In deze versie zijn diverse kleine fouten hersteld. Ook zijn enkele begrippen toegevoegd om een mapping naar de bron GWSW van Rioned te kunnen maken. Verder is een mapping naar de nieuwe versie van NEN2767-4 v. 1.5 toegevoegd.De mappings naar de RWS-OTL en Rioned tbv de showcases van 2015 zijn verwijderd maar nog wel aanwezig in de oudere versies.
Wat is veranderd in versie 1.1 van 2016/05/01?
De standaard NL-Sfb voor gebouwen is nu via mapping gekoppeld aan CB-NL. Om dit te kunnen doen zijn ook enkele nieuwe concepten toegevoegd aan CB-NL. De eigenschappen van de ETIM-classificatie zijn nu ook gekoppeld aan CB-NL en om die reden deels opgenomen als concept in CB-NL. Hiermee is de koppeling van de ETIM- classificatie nu compleet gemaakt. De bestaande koppelingen met IMGeo en NEN-2767- 4 zijn ongewijzigd. De bestaande verwijzingen naar de OTL-RWS zijn hersteld (ander webadres).
Status van de mappings d.d. 1 april 2017
De inhoud van de mappings is valt onder de verantwoordelijkheid van de bronhouders zelf, tenzij hieronder anders vermeld. Er kan op drie manieren een relatie worden gelegd tussen een begrip uit de bron en een concept uit CB-NL:
In CB-NL zijn op basis van de mappings verwijzingen opgenomen naar URI’s of URL’s. In principe zouden dit allemaal URI’s moeten zijn, die verwijzen naar OWL-bronnen. Het aantal bronnen dat als OWL-database op deze wijze benaderbaar is, is echter zeer beperkt. Strikt genomen betekent dit dat alleen de relatie ‘is gerelateerd aan’ een valide OWL-relatie is, die kan verwijzen naar een begrip op een webpagina (via een URL).
IMGeo
De objecten van IMGeo zijn door Geonovum gemapt aan de core van CB-NL, in overleg met de contentbeheerders van CB-NL. Enkele objecten uit IMGeo zijn niet gemapt.
NEN2767-4
De decomposities van de objecten in deze NEN-norm zijn gemapt aan CB-NL door de projectorganisatie CB-NL tijdens de opbouw. Deze mapping valt geheel onder de verantwoordelijkheid van het BIM-loket. De decomposities (die vrij beschikbaar zijn) zijn als aparte inhoud opgenomen in de database en zichtbaar gemaakt via de viewer van CB-NL. Indien men meer informatie wil over de betreffende bouwdelen en componenten kan men doorklikken naar de inlogportaal van NEN, waar dan betaalde toegang mogelijk is.
ETIM
De objecten van ETIM zijn in opdracht van ETIM-Nederland gemapt aan de core van CB-NL in nauwe samenwerking met de contentbeheerders van CB-NL. Om een goede mapping mogelijk te maken, zijn de begrippen uit het installatiedeel van IFC4 toegevoegd aan CB-NL. Sinds publicatie van CB-NL versie 1.1 (van 20160501), zijn ook de eigenschappen van de ETIM-objecten gemapt. Hiervoor zijn veel eigenschappen toegevoegd aan CB-NL.
NL-Sfb
De inhoud van NL-Sfb is gemapt aan de core van CB-NL in opdracht van het BIM-loket (sinds begin 2016 beheerder van de standaard NL-Sfb). Hiervoor zijn enkele begrippen toegevoegd aan de core van CB-NL.
Overige
Ten behoeve van het uitwerken van praktijkvoorbeelden (usecases) zijn gedeeltelijke mappings toegevoegd van enkele begrippen uit de OTL-RWS, GWSW (Rioned), Stabu, ISO15926 en IFC.
GWSW Vanaf release 1.2 is een mapping naar de objecten uit GWSW toegevoegd. Op verzoek van de bronhouder Rioned met de relatie: ‘heeft relatie met’
Sparql-endpoint: http://sparql.cbnl.org/rdf4j-server/repositories/CBNL.
Web application: http://viewer.cbnl.org/sparql/.
meer informatie over Sparql en RDF